2014-08-26

BARNRUM

Att inreda barnrum kan vara jättesvårt. Å andra sidan kan vi vara tacksamma över att vi har möjligheten att överhuvudtaget inreda ett barnrum. En säng är för många barn en dröm. Att diskutera inredning, färgval och textilier är ren och skär lyx. Det kan fotografen James Mollison intyga. Han reste runt i världen för att fotografera olika barns sovrum. Resultatet kan ni se här: Dailymail

Foto: James Mollison

















Angående barnrum så kommer här ett par tips:

1. Något som är bra att tänka på i våra privilegierade barns rum är att undvika plastleksaker med PVC. Välj istället naturliga material som trä. Förvara plastleksakerna i ett annat rum än där barnen sover så andas de inte in kemikalier på natten. I PVC-plast används ofta ftlater. Vissa flater är hormonstörande, skadar fortplantingssystemet och har ett samband med astma och diabetes. Det är inget som vi vill ha i närheten av våra barn alltså. Så använd träleksaker eller lek utomhus med kottar, stenar och vatten eller snö. Läs mer om kemikalier på Naturskyddsföreningens hemsida.

Foto: Kurera















2. Tänk också på att det är era barn som ska bo och leka i rummen ni inreder. Det ska inte agera utställningslokal för vänner och bekanta. Inred smart så att de kan leka och röja runt.

3. Fokusera på den lilla människan som ska bo i rummet. Vad gillar hen? Använd fantasin och inred utifrån barnet.

4. Tänk också på att barnen oftast vill vara med bland de vuxna. Våra barns rum är inte alls välanvända. Det förändras antagligen när de blir tonåringar men nu hänger de mest med oss i vardagsrummet/köket. Ett tips är då att sätta in/bygga en liten pysselhörna i barnens höjd i det rummet ni vistas mest.

5. Barn stökar till och sätter upp Bamse-kalendrar. Det blir aldrig riktigt som i inredningstidningarna hur man än försöker. Det får (och bör) vi leva med.

6. Det sista tipset handlar inte om barnrum utan om vätskeersättning, närings- och vaccinpaket. Vill du att fler barn ska få en chans att överleva så skänk pengar till UNICEF eller Rädda Barnen. Ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Vi är tillbaks på fredag igen. Tills dess kan ni kika in på headsblogg och läsa om mönstrade tapeter. Den andra sidan av myntet alltså. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar