Eftersom förra veckan var ovanligt hektisk så fanns inte
mycket energi att lägga på maten när det blev helg. Istället för charkisar på
fredag så blev det kakor till mellanmål och hämtpizza till middag.
Jag har ett stort matintresse men tyvärr så räcker ofta inte
tiden och orken till för att fixa tallriksmodellen varje dag. Jag kommer ihåg hur min mamma
slet i köket när vi var små. Hon hade fem barn, varav fyra födda under loppet av fem år. Jag slås idag av hur hon måste ha kämpat för att alltid servera oss god och
näringsriktig mat. Hon var hemma när vi var små och fick inte alltid den
uppskattning som hon förtjänade. Det slitiga hemarbetet hon utförde togs för
givet. Jag kommer ihåg hur hon alltid sa något negativt om maten hon hade
lagat. ”Det är nog för salt” var hennes standarduttryck. Självkänslan var inte
på topp.
Mycket av den mat jag lagar kommer från min mamma. Hennes
recept finns i min kropp och jag har sparat hennes lilla, svarta bok där många
av hennes specialare finns nedskrivna. Ibland måste jag ändå ringa min mamma
för att fråga hur jag ska göra, i vilken ordning jag ska vispa ihop
ingredienserna eller vilken temperatur jag ska ha på ugnen. Varje gång jag lyfter luren får jag hejda mig. Mamma finns inte längre. Hon gick bort alldeles för tidigt och alldeles för snabbt. Jag hade så gärna velat berätta
för henne att jag förstår hur hon måste ha kämpat och hur mycket hon satte sig
själv åt sidan för vår skull. Jag inte hann berätta hur mycket jag uppskattade
hennes mat och vad hon lärt mig. Jag hann inte säga, tack för maten mamma!
Till andra sidan av myntet.
Till andra sidan av myntet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar